OK Borgen

OK Borgen är en förening med sin utgångspunkt i Tobo. Vi sysslar med orientering på sommaren och längdskidor på vintern. Vi arbetar med elljusbanan i Tobo såväl under sommar som vinter och ser till så att den är löpvänlig eller skidåkningsvänlig beroende på väder. De aktiva i vår förening är mellan 5 och 80 år gamla och deltar alla efter sina förutsättningar.

Klubben bildades 9 januari 1941 i den lilla byn Bokarby som ligger c:a 2 km väster om Örbyhus slott.  Klubbnamnet blev från början Bokarby IK. Man bildade klubben för att kunna arrangera skidtävlingar för traktens ungdomar.

Efter något år kom även orienteringen med i verksamheten. Under 1950-talet arrangerades varje år Bokarbyloppet på skidor, en tävling som samlade flera hundra startande. Under 50- och början på 60-talet anordnades sommar-fester med dans och underhållning där golfbanan nu ligger. I slutet av 60-talet flyttades verksamheten till Tobo-Örbyhus och i samband med 30-årsjubiléet 1971 ändrades namnet till OK Borgen. Sedan 1979 svarar vi för skötseln av elljusspåret i Tobo. Där arrangerade vi under hela 80- och början på 90-talet Borgenloppet, en stor ungdomstävling på skidor, med som mest 320 deltagare. Vi anordnade även under många år ett landsvägslopp under namnet Borgenlöpet.

I orientering arrangerades både nationella tävlingar och natt-DM. Under 2000-talet har vi två gånger arrangerat DM teamsprint på skidor. Vi ordnar varje år skidträningar, skidskola, träningsorienteringar, nybörjarkurser och pröva-på dagar. Nuvarande verksamhet omfattar skidor och orientering samt innebandyspel på korpnivå. Vintern 2014 tag vi hem två DM-guld plus ytterligare några pallplatser på skidor. Vid 2013 års Nordupplandsmästerskap i orientering vann våra löpare 6 av 11 klasser. Vi har vår klubblokal i Tobo Folkets Hus. Legendarisk ledare i klubben var Arne Wennberg som vid sin bortgång 1991 varit ordförande i 47 år.

För program och aktiviteter så titta in på vår ordinarie hemsida.

Kontakt: Sten Johansson 0295-34495 stenj1@spray.se www.idrottonline.se/tierp/okborgen