Tobo Folkets Hus

Tobo Folkets hus förening bildades 1941. Det fanns ett stort behov av en gemensam samlingslokal.
Fabrikör och Monarks grundare Birger Svensson skänkte en byggnadstomt och då kunde man börja med planering och byggnation.

Invigning av Tobo Folkets Hus ägde rum den 13 augusti 1944 med musik, sång, tal och film.

Under 1940- och 50-talet kom många av Sveriges förnämsta orkesterband att uppträda i Tobo. Det var orkestrar som; Ernie Englunds, Seymour Östervalls, Charlie Normans och Leif Kronlunds orkester för att nämna några. Ett av de sista evenemangen som genomfördes i det Gamla Folkets Hus var i november 1975, då TV-programmet Karusellen med Lennart Hyland direktsändes i Sveriges Television. Sändningen från Tobo Folkets Hus blev dock betydligt kortare än vad som var tänkt, mycket beroende av tekniska problem!

Sedan 1985 finns Tobo Folkets hus i f d Gamla Brukskontorets lokaler mitt emot Masugnen. Då som nu är det fritt fram för olika evenemang. Lokalerna används för både stora och små möten, för privata fester, för teater, auktion, midsommarfirande, jul aktiviteter för barn, julmarknad och även som vallokal mm.

Mer information finns på föreningens hemsida www.tobofh.se

Tage Elvin
Tobo Folkets Hus, Masugnsvägen 2, 748 50 Tobo